proofreading personal statement in UWriter PRO com Arahnofobija (strah od paukova) EssayBrother's editing personal statements
high quality ghostwriter for book

Arahnofobija (strah od paukova)

Arahnofobija ili strah od paukova je jedna od najčešćih fobija. U zapadnim zemljama se procjenjuje da oko 55% žena i 18% muškaraca imaju neki oblik straha od paukova. Međutim, nije svaki strah jednak fobiji. Npr. strah od glomaznog egzotičnog pauka na slobodi u vašoj kući i nije tako iracionalan, pogotovo ako postoji šansa da je otrovan.

Osobe koje imaju pravu fobiju od paukova često imaju iracionalne reakcije u vezi s bilo kojom naznakom pauka. Npr. neće se osjećati smireno u blizini paukove mreže ili će odbijati da se približe mjestu gdje su vidjeli pauka dok se njihova panika ne smiri. U težim slučajevima je dovoljan i realističan crtež pauka da prouzrokuje nelagodu i strah. Ovakva fobija je također dobro ilustrirana u slučajevima gdje se osoba ne smije približiti terariju sa tarantulom iako je od pauka dijeli staklo.

Arahnofobija, kao i ostale fobije, isplivava na površinu iz podsvijesti i zato osobe s fobijom najčešće ne mogu specifično izraziti čega se to boje na pauku nego se jednostavno radi strahu od pauka u cjelini.
 

arahnofobija - strah od paukova

Samo 1% paukova ima otrov sposoban da naudi čovjeku


 

Nagađanje o uzrocima

Postoji teorija da su strahovi poput arahnofobije, klaustrofobije, straha od zmija ili miševa diktirani evolucijom. Npr. prisustvo otrovnih paukova je moglo voditi do evolucijskog straha od paukova u svrhu preživljavanja.

Međutim, takvu teoriju drugi naučnici potkopavaju raznim argumentima poput činjenice da bi nasljeđivanje strahova imalo negativan i ograničavajući učinak na preživljavanje. Također je poznato da u zemljama poput Papua Nove Gvineje ili nekim južnoameričkim zemljama ljudi tradicionalno jedu paukove. Ovo sugeriše da bi arahnofobija mogla biti kulturalna prije nego genetska karakteristika.

 

Kako se liječi fobija od paukova?

Liječenje (terapija) bilo koje fobije se najčešće svodi na sustavnu desentizaciju od objekta fobije. To znači da bi vas terapeut postepeno izlagao prvo slikama paukova, pa na kraju stvarnim paukovima malo po malo dok se ne prevaziđe strah. Sve se naravno dešava uz vaše dopuštenje s obzirom na to koliko strah može biti intenzivan. Uzimanje lijekova protiv anksioznosti može pomoći da se terapija lakše sprovede.

You may also like...