Lijecenje fobija

Liječenje fobija

Fobija se tradicionalno smatra jednom teškom stvari za promjeniti, ali to ne mora biti tako ako uspijete definisati i slomiti mehanizam koji leži ispod površine svake fobije.

Kako savladati strah – fobiju?

Postoje mnoge metode liječenja fobija, a njihov učinak ovisi od osobe do osobe. Neki psiholozi koriste virtualnu realnost da bi desentizirali pacijenta na određeni strah (obično pokazujući mu postepeno slike ili video).

Kognitivno-bihejvioralna terapija može biti učinkovita također. Ona omogućuje osobi da razumije ciklus svojih negativnih misli i pronađe načine da ih promijeni. Ova terapija se često radi i grupno i može biti jako uspješna (pod uslovom da je pacijent voljan pretrpjeti nelagodu suočavanja sa strahom). U jednoj kliničkoj studiji čak 90% pacijenata je bilo izliječeno od fobije nakon kognitivno-bihejvioralne terapije.

Druge učinkovite metode uključuju hipnoterapiju, antidepresive i ostalo.

Mnogi iracionalni strahovi mogu sniziti kvalitet vašeg života u znatnoj mjeri te je bilo koja fobija dovoljno ozbiljno stanje za odlazak psihologu ili psihijatru i nemate razloga da se toga stidite.

You may also like...