proofreading personal statement in UWriter PRO com Lijecenje fobija EssayBrother's editing personal statements
high quality ghostwriter for book

Liječenje fobija

Fobija se tradicionalno smatra jednom teškom stvari za promjeniti, ali to ne mora biti tako ako uspijete definisati i slomiti mehanizam koji leži ispod površine svake fobije.

Kako savladati strah – fobiju?

Postoje mnoge metode liječenja fobija, a njihov učinak ovisi od osobe do osobe. Neki psiholozi koriste virtualnu realnost da bi desentizirali pacijenta na određeni strah (obično pokazujući mu postepeno slike ili video).

Kognitivno-bihejvioralna terapija može biti učinkovita također. Ona omogućuje osobi da razumije ciklus svojih negativnih misli i pronađe načine da ih promijeni. Ova terapija se često radi i grupno i može biti jako uspješna (pod uslovom da je pacijent voljan pretrpjeti nelagodu suočavanja sa strahom). U jednoj kliničkoj studiji čak 90% pacijenata je bilo izliječeno od fobije nakon kognitivno-bihejvioralne terapije.

Druge učinkovite metode uključuju hipnoterapiju, antidepresive i ostalo.

Mnogi iracionalni strahovi mogu sniziti kvalitet vašeg života u znatnoj mjeri te je bilo koja fobija dovoljno ozbiljno stanje za odlazak psihologu ili psihijatru i nemate razloga da se toga stidite.

You may also like...