proofreading personal statement in UWriter PRO com Lijecenje panicnog poremecaja EssayBrother's editing personal statements
high quality ghostwriter for book

Liječenje paničnog poremećaja

Prvi i vjerovatno najvažniji korak u liječenju bilo kojeg neželjenog stanja je informisati se što više o tom stanju. Srećom vi ste krenuli s tim korakom. Ovaj članak će opisati neke od tehnika i metoda koje se koriste u liječenju paničnog poremećaja.

Kako izliječiti panični poremećaj?

Kombinacija sljedećih terapija se koristi u liječenju paničnog poremećaja:

  • psihoterapija. Psihoterapija (vrsta savjetovanja) se bavi emocionalnim odgovorom na mentalne bolesti. To je proces u kojem specijalisti za mentalno zdravlje pomažu ljudima razgovarajući s njima o strategijama (načinima) za borbu protiv nekog poremećaja.
  • kognitivno-bihejvioralna terapija. Ovo je oblik terapije u kojem osoba uči kako prepoznati i promjeniti ponašanje koje vodi ka problematičnim osjećajima. Terapija također cilja na identificiranje mogućih okidača paničnog poremećaja.
  • lijekovi. Za liječenje simptoma paničnog poremećaja koriste se antidepresivi Paxil i Zoloft i lijekovi protiv anksioznosti kao što su Xanax

Može se desiti da terapija djeluje odlično na osobu ali se panični napadi vrate kasnije u životu. Ako se to desi osoba mora na dodatnu terapiju. U dodatku, uče se tehnike za opuštanje, tehnike disanja i pozitivne vizualizacije, što može pomoći osobi u slučaju napadaja.

Savjeti za osobe s paničnim poremećajem

Iako se panični poremećaj ne može spriječiti, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da smanjite stres i ostale simptome:

  • prestanite konzumirati proizvode koji sadrže kofein (čaj, kafa, coca cola, čokolada)
  • pitajte doktora prije nego uzimate nove lijekove ili suplemente jer neki lijekovi i suplementi mogu imati kemikalije koje povećavaju anksioznost
  • vježbajte svakodnevno i jedite zdravo i uravnoteženo

You may also like...